Tijdens de workshop “onze eigen middeleeuws-oosterse keuken” gaan we op zoek naar de vergeten Nederlandse keuken, die voor het grootste deel uit het Midden-Oosten afkomstig blijkt te zijn. We bekijken het archeologisch proefveld achter de dijk, waar o.a. gerst en tuinbonen verbouwd worden. Daarna leren we onder leiding van iemand die thuis is in de oosterse keuken hoe we daar een heerlijke maaltijd van kunnen maken. Na de workshop eten we ons zelfgemaakte driegangenmenu.
Wat is een streekproduct?
Sinds we tien jaar geleden begonnen met wadlopen bij Paesens-Moddergat hebben we ook maaltijden verzorgd van streekproducten. Maar wat is een streekproduct? Veel van wat onder deze noemer verkocht wordt heeft niet veel met geschiedenis te maken.
Vraag iemand wat echt Nederlands eten is en grote kans dat hij of zij aardappels noemt. Wat lijkt er meer oer-Nederlands dan de Aardappeleters van Van Gogh? Toch zijn deze pas naar Europa gekomen na de ontdekking van Amerika, net als bijvoorbeeld de tomaat en de paprika.
Ander voedsel zoals kikkererwten, linzen, vijgen en rozijnen worden niet zo snel gezien als ‘van bij ons’, terwijl ze hier al veel langer gegeten werden. De meeste kruiden die tegenwoordig weer helemaal hip zijn waren in de Middeleeuwen al bekend in onze streken, maar na de Tweede Wereldoorlog zijn ze in onbruik geraakt.
Eten in de Middeleeuwen
Het is niet meteen duidelijk wat mensen in de Middeleeuwen hebben gegeten. Recepten uit die tijd hadden alleen betrekking op de zeer welgestelden. Wat we wel redelijk weten is welke gewassen hier voorkwamen. Deze kwamen vrijwel allemaal uit de zogenaamde Vruchtbare Halvemaan, het gebied rond de Nijl en de Eufraat en de Tigris. “Onze eigen Nederlandse keuken” stamt dus uit het Midden-Oosten! Een recept uit het Midden-Oosten met ingrediënten die hier in gebruik waren zou dus een goede benadering zijn van een ‘Nederlands’ streekproduct!
Uit archeologische opgravingen is bekend geworden dat het stapelvoedsel op de Friese kleigronden bestond uit gerst en peulvruchten, zoals de tuinboon. Wel verandert het voedselspectrum wel duidelijk na de bedijkingen. Als vlees aten we rundvlees (het meest), maar ook varkens-, schapen- en kippenvlees was bekend. En natuurlijk aten we vis, maar ook kokkels, mossels en oesters!
Workshop
Tijdens de workshop zal Harm Jan Wilbrink vertellen over onze zoektocht naar ‘onze eigen keuken’. Daarna maken we een oosterse gerstsoep, een ovengerecht met kikkererwten en een nagerecht. Samen met een runderstoofpot met vijgen, die van tevoren bereid is, zullen we deze na afloop opeten. Omdat er iemand aanwezig is met kennis van de oosterse keuken is het ook mogelijk meer algemeen vragen te stellen over gebruik van producten uit het oosten en hoe je hiermee kunt koken. Daarnaast kan dit evenement uitgebreid worden met een bijdrage van Mans Schepers, botanisch archeoloog van de Rijksuniversiteit Groningen, die kan vertellen over het historische gebruik van planten in het terpengebied en voorbeelden kan laten zien.
Het arrangement kost 25 euro per persoon, inclusief driegangenmenu. Het minimum aantal deelnemers is zes personen.